Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb átverése, amit a motivációs előadóktól hallani lehet, hogy ha macska vagy akkor tanulj, fejlődj, változz és oroszlán leszel.

Ez egyszerűen hazugság, ami árt az egyénnek és a társadalomnak, mert azt mondja, hogy ha nem leszel oroszlán, akkor nem leszel sikeres, akkor nem leszel gazdag, akkor nem leszel valaki, csak egy egyszerű macska maradsz.

Nem arra irányítja a figyelmedet, hogy megismerd magad, hogy elfogadd a személyiségedet, ezzel erősítve a benned rejlő tehetségedet, a benned rejlő tüzet, azt az egyediséget ami a születésed pillanatában létrejött és megismételhetetlen. Arra buzdít, hogy más legyél és valamilyen „személyiségzavar” jöjjön létre benned, ezzel elérve egy olyan belső hitet ami nem létezik, ami nem a valóság, ami csak egy délibáb.

Amikor valaki ezen az úton kezd el járni egyszerűen egy maszkot húz magára, ezzel torzítva el önmaga teljességét. A végeredmény egy belső ellentmondás lesz, egy hazugság magunknak, egy hazugság a külvilágnak, ami miatt boldogtalanok, elégedetlenek és feszültek leszünk.

Nézzük ezt meg egy rövid történeten keresztül:

Volt egyszer egy macska, aki élte az életét, néha egerészett, néha fára mászott és szeretett csak úgy létezni, élvezni a macska lét minden mozzanatát. Egyszer csak szembe jött vele Bandi, a motivációs előadó, aki elmesélte a történetét, hogy valamikor ő is sima házi macska volt, de megvette a hogyan legyél oroszlán tréning csomagot 1 millió egérért és teljesen megváltozott az élete. Elmondta, hogy nézze meg, azóta milyen változáson ment keresztül, hiszen már oroszlán lett és megvan mindene. Mutatja magán, hogy milyen menő szőrme bundája van, ezért már nem fázik télen.

Tetszik ez a macseknak és azt mondja megrendelem én ezt a tréninget tőled, mert én is oroszlán akarok lenni. A motivációs előadó odaadja neki a mágikus nyávogások minden napra hanganyagait.

A macskánk reggel, délben, este a mestere szavait hallgatja.

Oroszlán vagy. Egy nagyon erős oroszlán. Az állatok királya. Mindenki retteg tőled, bármit megkaphatsz, bárkit legyőzhetsz csak el kell hinned. Egy ragadozó vagy. Zebrát eszel reggelire, antilopot ebédre és a kafferbivalyok vérét iszod kísérőnek.

A macskánk először furcsának gondolja ezt az egészet, hiszen azt sem tudja mi az a zebra, antilop, de még a kafferbivalyról sem hallott, nemhogy a véréről. Eddig nagyon jól elvolt az egereken és a tyúkólból lopott tojásokon.

De nem tudja elfelejteni mestere kiállását, és tetszenek neki a hallottak, ezért tovább hallgatja és egy könyvet is rendel a gurutól, amiben látja a zebrákat. Azt gondolja magában, hát ezek nem is olyan nagyok a képen, az oroszlán simán legyűri őket.

Szóval tovább hipnotizálja magát és elkezd hinni.

Oroszlán vagyok, egy nagyon erős oroszlán. – gondolja magában. Nem kell nekem az egér, mert egy nagy ragadozó vagyok, ezért zebrát eszem reggelire, antilopot ebédre és a kafferbivaly vérét iszom tej helyett.

Eljut arra a pontra, hogy ő már oroszlán és elkezdi oktatni az oroszlánságot. Sok tanítvány lesz. Először termeket, végül csarnokokat tölt meg.

Aztán arra gondol, hogy elutazik Afrikába, az eredeti hazájába, hogy zebrára vadásszon, mert hát még is csak oroszlán.

Végül megérkezik a szavannára. Látja ő, hogy nem teljesen úgy van mint amit elhitettek vele, mint amit elhitt a fejében. Melegebb van, nagyobb a fű is, alig lát ki belőle.

Végül nézi a zebrákat, amik talán egy kicsit nagyobbak, mint ami a képzeletében volt, „de hát én oroszlán vagyok, akkor is levadászom” – gondolta magában és nekiiramodott.

A zebrák meg sem mozdultak, mert nem láttak még előtte ilyen apró teremtményt, nem is féltek tőle, igazából észre sem vették a nagy fűben, ezért békésen legelésztek tovább. A macska közelükbe férkőzött, majd ráugrott az egyikre, és beleharapott a combjába. A zebra érezte a fájdalmat, ezért lerázta magáról a macskát és miközben csúszott le róla ez az ismeretlen teremtmény, abban a pillanatban akkorát rúgott bele, hogy a főhősünk 10 métert repült.

Ekkor két hazugság is kiderült a számára, hogy nem oroszlán és nincs 9 élete, ezért szörnyet halt a szavannai izzó napsütésben.

A történetnek három tanulsága is van:

  1. Óvakodj a hamis prófétáktól, akiknek nincsen tapasztalatuk. Akik másnak adják ki magukat, mint akik és erre tanítanak. Akik soha nem építettek fel semmilyen céget vagy működő vállalkozást. Akik elolvastak két könyvet és már a terület szakértői. Akik csak délibábok és illúziókkal kecsegtetnek: „Nem kell dolgoznod, de milliomos leszel… Ha megveszed ezt a tréninget tőlem, akkor mindened meglesz… Én vagyok a te megváltód, milyen nagy szerencséd van, hogy találkoztunk…” NE a szavaikat figyeld, ha nem a tetteiket. Kapargasd meg felszínt és rájössz, hogy a legtöbbje egy amerikai előadó olcsó másolata, akinek nulla tapasztalata van a valódi piacról, mert soha nem dolgozott terepen.
  2. Maradj mindig önmagad és a saját személyiségedből hozd ki a legtöbbet. Minden ember más, mindenkinek van egy álma ami megvalósulásra vár, de az oda vezető út az mindig egyedi lesz és megismételhetetlen. A Mount Everest megmászása is mindig különböző, akár pár órán múlik a siker vagy a kudarc. Írhatunk róla könyvet, megnézhetjük videón, de ha megakarjuk mászni kinek a tanácsát fogadjuk el? Annak az emberét aki már járt ott és megmászta? Vagy annak az emberét, aki csak könyvben olvasta és tréninget tart belőle. Mindenkinek saját története van, amit saját maga tud megtapasztalni, megírni és elbeszélni. Ismerjük meg magunkat, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni az életünkből, így lesz mindenki a saját tökéletlenségében tökéletes.
  3. Nem mindegy miben hiszel! Úgy kell célokat állítani és megvalósítani azokat, hogy az örömet és boldogságot hozzon az életünkbe. Hihetünk abban, hogy madarak vagyunk és szárny nélkül tudunk repülni, aztán leugorva a szikláról gyorsan a gravitáció áldozatává válunk. Vagy hihetünk abban, hogy lehet repülni és megtaláljuk a módját, hogy emelkedhetünk a felhők fölé. Elkezdjük vizsgálni a fizika törvényeit és sok kísérlet, hiba, tapasztalás útján megépítjük az első repülőnket, mint a Wrigth fivérek és elemelkedünk a földtől. A hit önmagában káros lehet, hogy ha nem párosul mellé tudás, amit a tapasztalatunkkal tovább fejlesztünk.

Hozz változást a világba! Ne másolat legyél, ha nem egyéniség!

Bármilyen kérdésed adódna, keress bizalommal!